Към съдържанието

Снимка

Би Ти Ви и Нова телевизия си издействаха специален статут при цифровизацията

- - - - -

  • Влезте в профила си за да пишете
Няма други мнения в тази тема

#1
pepirosmanov

pepirosmanov

    Вече знам къде се намирам...

  • Members
  • PipPipPip
  • 160 Мнения:
Би Ти Ви и Нова телевизия ще получат статут на задължително разпространявани програми при преминаването към цифрово излъчване на телевизионнния сигнал. Това стана ясно при обсъждането на промените в Закона за радио и телевизия от медийната комисия на парламента. При първото четена на закона т.нар. статут must carry получи само държавната БНТ.
Цифровизацията обаче не може да бъде успешно завършена, ако частните оператори не освободят аналоговите честоти, за които имат разрешителни до 2015 г. Преминаването към дигитален сигнал трябва да приключи до 2012 г. във всички държави от Европейския съюз. Като компенсация за освобождаването на ресурса частните оператори поискаха да им се гарантира качването на мултиплекс.

Нова телевизия е инвестирала в предавателна мрежа 7 млн. евро, заяви консултантът на медията Силва Зурлева. Според нея дори задължителното разпространяване не е достатъчно, за да компенсира тези разходи. Предложенията на Би Ти Ви, Нова и Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО) бяха представени от депутата от ДСБ Светослав Малинов.

Позицията на частниците беше подкрепена от официално съвместно писмо до премиера Сергей Станишев от името на Том Мокридж - главен изпълнителен директор на "Нюз Корп." (собственик на Би Ти Ви) за Европа, и Ханс-Холгер Албрехт - главен изпълнителен директор на Ем Ти Джи (собственик на Нова телевизия). Миналия четвъртък Мокридж дори проведе тайна среща по този въпрос със Станишев.

Тяхната идея е държавата да направи разграничение между комуникационния оператор, който ще получи лиценз за цифровата мрежа, и оператора на мултиплекса, който трябва да управлява пакета от програми, излъчвани от него. Частните медии настояха едно и също лице да може да управлява мултиплекса и да създава програми. Мотивът им е, че само продуцентите на предавания могат да предложат на зрителите добър пакет от различни програми. Депутатите обаче отхвърлиха идеята.

Това е все едно да създадем оператор на операторите, което няма да ги постави в равнопоставено положение, коментира Лютви Местан от ДПС. Останалите представители на управляващата коалиция също бяха против предложението на АБРО.

Дебатите по темата продължават на извънредно заседание на комисията в четвъртък.
TV Sony Bravia 40"Офсет GS 0,75м.;LNB triax 0,2dB; Dreambox 500s- Gemini4.2; Ku band
0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни