Към съдържанието

Снимка

2 нови конкурса за мултиплекси ще замазват очите на ЕК, старите остават

- - - - -

 • Влезте в профила си за да пишете
1 отговор на тази тема

#1
lz1mal

lz1mal

  Активен деятел;)

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 368 Мнения:
Държавата обявява конкурси за още 2 мултиплекса
Конкурси за още два мултиплекса (компании за разпространение на цифрови тв програми) ще обяви българската държава. Очаква се решението да бъде внесено в понеделник на заседание на Съвета по европейски въпроси.

Идеята е новите конкурси да стартират максимално бързо. Най-оптимистичният срок за това е през септември т.г. В същото време предишните конкурси за ефира няма да бъдат отменяни.

Именно двата нови мултиплекса са козът на кабинета, с който страната ни ще се опита да избегне внушителни глоби от Съда на европейските общности в Люксембург.

На 20 май т.г. Еврокомисията стартира наказателна процедура срещу България заради нередности прираздаването на цифровия ефир. Конкурсите за всички мултиплекси бяха спечелени от две компании - “Хану про” (4 лиценза) и “Тауърком” (2 лиценза).

Собственикът на втората се представлява у нас от Цветан Василев. В медиите собственикът на Корпортивна търговска банка е свързван и с “Хану про”. Основната критика на Брюксел е, че конкурсните процедури са били дискриминационни и че бизнесът с дигиталното тв разпространение е съсредоточен в малко на брой фирми.

За да има място за нови мултиплекси, ще се наложи да се освободят честоти, които в момента се ползват от Министерството на отбраната, както и такива, на които сега има аналогов сигнал. Това на практика означава огромни разходи за държавата.

Специалисти изчисляват необходимите средства на около 300 млн. лева. Не е ясно доколко Еврокомисията ще приеме решението за пускане на допълнителни честоти.

Ясно е, че последните два мултиплекса ще бъдат в много по-неизгодна позиция спрямо първите 6, на които могат да намерят място 60 тв програми. Затова отново се очакват сигнали и протести до Брюксел от засегнати компании.

Как замазваме очите на Брюксел

Дори и да се пуснат още 2 конкурса за мултиплекси, те няма да имат свободни честоти. По-голямата част от необходимия ефир в момента се ползва от военното министерство. За преоборудването на армейските комуникации с по-модерна техника са необходими поне 300 млн. лева.

Останалите честоти, които би трябвало да влязат в бъдещите мултиплекси, пък попадат в метричния обхват на БНТ, която има законно право да ги ползва за аналогово тв излъчване до края на 2015 г.

Така че бъдещите два мултиплекса ще бъдат под сериозна въпросителна - кога и как точно ще получат право да излъчват. Това ще доведе и до несигурност за телевизиите да сключват договори с тях.

Пламен Енчев: Свободна конкуренция? Забравете!

Странни неща се случват около цифровизацията на българския тв ефир. Първо, стартът на т. нар. мултиплекси, които трябва да осигурят безплатно тв разпространение, бе отложен от 2013 за 2016 г. Дотогава ще продължим да плащаме абонаментни такси на сегашните доставчици.

Второ, в опит да избегне наказателна процедура от Брюксел за нарушения при вече раздадените 6 лиценза за мултиплекси държавата щедро реши да отвори място за още 2. С други думи - нека видят колко милеем за свободната конкуренция.

Трето и най-важно - новата операция, чиято цел е да спаси от разваляне сделките, зад които прозира сянката на една и съща банка, ще струва на данъкоплатеца около 300 млн. лв.

Толкова трябва да плати бюджетът, за да освободят военните допълнителни честоти. Кои разходи ще съкрати кабинетът, за да намери тези пари? Пък и да ги намери, те ще са за сметка на данъкоплатците.

Заради всичко това акцията е по-скоро за замазване на очите. И за никаква свободна конкуренция пак не става дума.
в-к Труд
Ти вярваш ли си?Забелязъл съм че ти си boomberman(Mediadigital) ти си човека с бомбите постояно пускаш някакви бомби който въобще не избухват.

#2
saentist

saentist

  Старо куче

 • Moderators
 • 1225 Мнения:
 • Моята сателитна антена 140
 • Моя приемник Octagon SF1028P
 • Моето местонахождение София
какви честоти какви глупости
как жабарите може да ползват всички поредни честоти през 8 мхз а при нас неможе ???

http://goo.gl/eiOtK 140см Inverto 0.3dB Esprimo E5720 banner_mini.jpg Anevia FlamingoXL, MobiDTV Pro DVB-T

0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни