Към съдържанието

Снимка

Малки и големи компании пожелаха цифровите мултиплекси

- - - - -

 • Влезте в профила си за да пишете
5 отговора на тази тема

#1
CANALSAT

CANALSAT

  Вече знам къде се намирам...

 • Members
 • PipPipPip
 • 164 Мнения:
Петнадесет компании заявиха намерения да участват в бъдещите процедури за изграждане на цифровите мултиплекси, от които ще се разпространяват телевизионните програми. Това съобщи Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) в понеделник, след като на 3 април изтече крайният срок за заявленията.

Интерес към цифровизацията официално проявяват "Алкател - Лусент", "Интерактивни технологии", "Тесла - България", "Булсатком", "Ханну-про", "България бродкастинг", ORS - Австрия, Plisch - Германия, Spinner Austria, "Остерайхише рундункзендер", "Техно България", ДТТ "Технолоджи инвестмънтс", БТК, "Прайм хаус" и "Алпине-енерджи Остарай". Девет от тях искат да участват в конкурсите от първия и втория етап на цифровизацията (виж карето), четири от фирмите искат да инвестират само в първите два мултиплекса, а две компании - да се включат само във втория етап.

Списъкът може би не е окончателен, тъй като това са само предварителни намерения, а след обявяването на процедурите могат да се включат и други фирми, които не са заявили публично интереса си. Възможно е някой от 15-те кандидата да не може да участва, когато стартира състезанието, тъй като все още не се знае нито каква точно ще е процедурата - търг или конкурс, нито какви ще са конкретните изисквания на КРС към участниците.

"Напълно възможно е БТК да не бъде допусната до конкурсните процедури, защото тя притежава мрежа за разпространение на програми (НУРТС - бел. ред.), а законите не позволяват една и съща фирма да държи и мултиплекс, и мрежа", коментира директорът "Регулации" в компанията Павел Велчев. БТК освен това вече притежава местна цифрова мрежа в София и за момента няма яснота как ще бъде тълкуван този казус от регулаторите.

"Няма логика един нов закон да ни лишава от наша собственост", коментира представителят на БТК. Според него обаче и изискванията за опит в цифровизацията също не би трябвало да са критерий при отсяването на кандидатите, защото всички, които имат опит в тези процеси, реално не могат да кандидатстват. Според Закона за електронните съобщения (ЗЕС) и собствениците на телевизионни компании нямат право да изграждат мултиплекси. Повечето компании в Европа с опит в дигитализацията обаче имат участие в тв канали.

След промените в ЗЕС и все още неясните процедури за конкурсите за мултиплексите не е изключено финализирането им да бъде забавено от обжалване на други кандидати. Историята на тв лицензирането в България е пълна с подобни примери, а често в конкурсите се включват фирми, чиято цел накрая е да забавят процеса със съдебни искове.

Другата голяма въпросителна е какво ще се случи със сделката за НУРТС, чието закупуване от ORS беше замразено. Нейните възможности за бизнес ще бъдат стеснени, след като правителството планира да си изгради нова държавна мрежа, която ще разпространява БНТ и БНР - идея, залегнала с подготвения закон за публичното радиоразпръскване.

На въпрос дали все още проявяват интерес към покупката Михаел Вебер, директор "Продажби, маркетинг и комуникации" в ORS, заяви: "Без съмнение. ORS е отговорна към поетите инвестиционни намерения и решенията си. Продължаваме работа по успешно финализиране на сделката." Той уточни още, че заявяват интерес и към цифровите мултиплекси, "защото това именно е полето на дейност на нашата компания. Разполагаме със солиден и доказан опит в осигуряването на плавен преход от аналогово към цифрово наземно разпръскване - процес, който осъществихме успешно в Австрия".

От "Булсатком" и "Интерактивни технологии" отказаха да обяснят интереса си. Останалите кандидати не бяха открити за коментар до редакционното приключване на броя.

Засега липсва ясна прогноза каква точно е инвестицията в изграждането на цифров мултиплекс.


КОЙ, КОЙ Е В НАДПРЕВАРАТА
"Алкател - Лусент България" ЕООД e собственост на холандската компания за телекомуникационни услуги "Алкател - Лусент сървисиз интернешънъл". В консорциум "Талес - Алкател - Лусент София - Карлово" тя спечели търга за рехабилитация на съоръженията и устройствата на осигурителната техника и телекомуникационните мрежи в железопътния участък София - Карлово за над 25 млн. лв.

"Интерактивни технологии" АД е собственик на сателитния оператор ITV Partner. Компанията е регистрирана през 2001 г. и работи в областта на телекомуникационните и интернет услуги. 97% от нея са собственост на офшорната компания "Сентрал инвестмънт груп холдинг" с регистрация в Люксембург. Три процента са на "група нефизически лица". Същата офшорна компания е управляваща телевизия "Европа", която според "Апис" е 100 процента собственост на същата група нефизически лица. Тази група нефизически лица държи и 98.5% от собствеността на ЦКБ.

"Интерактивни технологии" АД си сътрудничи с френската Eutelsat, която е най-големият сателитен оператор в Европа. Според търговския регистър "Интерактивни технологии" е заложена пет пъти като цяло предприятие от 2003 г. до 2008 г., като последното й задължение е от 16.5 млн. лв. към Уникредит Булбанк.

"Булсатком" е първият български DTH (Digital Television Home) оператор и стартира дейността си през 2005 г. Собственици на компанията са Недялко Делчев и Татяна Сотирова с по 50% според информационната система ДАКСИ. По данни на компанията в момента служителите й са 920 в цялата страна, а оборотът й през 2008 г. е бил над 54 млн. лв., което е ръст от 36% спрямо предходната.

"Тесла - България" ЕООД е регистрирана само преди 6 дни в Благоевград. Според търговския регистър в предмета й на дейност влизат изграждане, поддръжка и експлоатация на телекомуникационни съоръжения. Фирмата е собственост изцяло на Васил Миладинов, който е общински съветник в Благоевград и е в управата на местния футболен клуб "Пирин".

"Техно България" е официален дистрибутор за страната на водещите производители на професионално телевизионно, звуково и далекосъобщително оборудване Thomson Grass Valley, Panasonic Broadcast, Solid State Logic, Snell & Wilcox, Vinten и над петдесет други големи производителя. Тя е собственост на Константин Каранов и съпругата му Анелия. Фирмата имаше едни от най-големите договори за доставка на техника за БНТ при управлението на Кирил Гоцев.

"Ханну про" (Hannu Pro) е латвийска компания за интегрирани медийни системи, действаща в Балтийския регион. Фирмата е част от латвийската група "Силикон" (Silicon Group), чийто бизнес започва през 1992 г. с компютърна графика за телевизионни предавания. "Ханну про" е специализирана в създаването на аудио-визуални технологии и е представител на 50 водещи световни компании за аудио-визуално оборудване и софтуер за балтийските републики.

"Йостерайхише рундфункзендер ГмбХ и ко КГ"* (Цsterreichische Rundfunksender GmbH & Co KG (ORS) управлява техниката за радио- и телевизионно разпръскване в Австрия. Дружеството е създадено през 2005 г. с отделянето на техническата инфраструктура от Австрийското радио и телевизия (ORF). Днес 60% от компанията се държат от ORF, останалите 40% са собственост на банковата група "Райфайзен" (Raiffeisen). ORS притежава мрежа от 470 излъчвателни и ретранслаторни обекта и обслужва водещите тв и радиостанции, както и 3 от мобилните оператори в Австрия. ORS сключи сделка с БТК да закупи преносната мрежа НУРТС, но одобрението й от Комисията за защита на конкуренцията се проточи.

"Шпинер Аустрия" (Spinner Austria GmbH) е дистрибутор на части за радио-, телевизионно и телекомуникационно оборудване. Фирмата е дъщерно дружество на германската група "Шпинер", производител на високочестотни компоненти. "Шпинер" има 5 завода (2 в Германия, по 1 в Унгария, Китай и САЩ) и 10 собствени търговски представителства, в които работят общо над 1400 души.

"Ханс Х. Плиш ГмбХ и ко КГ" (Hans H. Plisch) e германска компания за телекомуникационно оборудване и съобщителна техника, един от първите производители на телевизионни части в света. Създадена е през 1955 г. в град Фирнхайм, край Майнхайм, и първите си успехи дължи на транзисторите в телевизорите. Освен в Германия "Плиш" има производствени и търговски филиали в Сингапур, Малайзия и Великобритания, част е от германско-британската група "Ер Еф системс"/"Сигнет" (RF-systems/segnet), която се занимава със съобщителна техника. В прессъобщение от официалната страница на "Ер Еф системс" се посочва, че "Плиш" смята да разшири бизнеса си в Европа, като за целта се насочва към мрежите за цифрово тв разпръскване.

"Алпине-енерги Йостерайх ГмбХ" (ALPINE-ENERGIE Цsterreich GmbH) е австрийското подразделение на германския инженерен холдинг "Алпине-енерги" (ALPINE-ENERGIE Holding AG), чиято дейност е в сферата на енергопреносните и телекомуникационните системи. Холдингът изгражда далекопроводи, оптически мрежи и други и има дъщерни дружества в Германия, Австрия, Швейцария, Люксембург и Полша. От своя страна "Алпине-енерги" е 100% собственост на австрийския инженерно-строителен концерн "Алпине" (Alpine), вторият по големина в републиката, който строи хидровъзел "Цанков камък".

* Цsterreichische Rundfunksender GmbH & Co KG е пълното име на австрийската компания ORS. От КРС обаче не обясниха защо компанията е посочена два пъти в списъка с потенциалните участници в процедурите. За фирмите "България бродкастинг", "Технолоджи инвестмънтс" ГМБХ и "Прайм хаус" не беше открита информация.

Източник: dnevnik.bg

#2
ivan.shishkov

ivan.shishkov

  Активен деятел;)

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 320 Мнения:
А за регионалните мултиплекси ще има ли конкурс? Защото за тях нищо никъде не се споменава, а пък аз бях разбрал, че заедно с пускането на първите три национални, в София примерно, ще бъдат пуснати и три регионални мултиплекса.

#3
Mediadigital

Mediadigital

  Разбиращ и знаещ

 • Members
 • PipPipPipPipPipPip
 • 1960 Мнения:
Регионалните по късно стартират ..

#4
ivan.shishkov

ivan.shishkov

  Активен деятел;)

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 320 Мнения:
А колко по-късно?

#5
Mediadigital

Mediadigital

  Разбиращ и знаещ

 • Members
 • PipPipPipPipPipPip
 • 1960 Мнения:
1 година 41 43 55 как иначе gtv и тв 2 ще са ефирни

#6
ivan.shishkov

ivan.shishkov

  Активен деятел;)

 • Members
 • PipPipPipPip
 • 320 Мнения:
Аха ОК! Ама не трябва ли тогава (след около година) да стартира и втората фаза? Демек през 2010 се очакват още 6 мултиплекса, така ли??
0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни